Monday 29 August 2016

Istoria in cifre a Ciucas X3


Inca de la prima editie in 2010 numarul de participanti este mare, chiar si pentru standardele actuale, aproape 400 de alergatori aleg sa participe la "Ciucas Trail Running" numele sub care a aparut initial competitia. Cele doua probe impart aproape egal numarul de concurenti, iar rezultatele sunt foarte valoroase, semn ca elitele iau in serios concursul de la inceput. Maratonul este castigat de Adrian Bostan in 03:37:33 urmat de Viorel Palici si Alin Tanase la baieti, si Daniela Marin in 04:45:05 urmata de Ioana Mica si Oana Badea la fete. Semimaratonul este castigat la egalitate de Victor Vlad si Emil Hecico in 02:23:39 la baieti, si Ana Hecico in 02:40:14 la fete. Impresiile concurentilor sunt pozitive, traseul maratonului este apreciat ca unul din cele mai alergabile, iar semimaratonul ca unul din cele mai tehnice si grele. Caldura a pus ceva probleme, dar punctele de vitalizare si hidratare dese si bogate au alimentat concurentii si i-au ajutat sa continue.

Concursul are o crestere mica in anul urmator (2011) ca in anul 2012 aproape sa-si dubleze numarul de participanti printr-o strategie riscanta, dar castigatoare, participare gratuita pentru primii 500 inscrisi pe site. Tot in cadrul acestei editii apare cursa de ultramaraton pe o distanta de 105km, castigata de Radu Milea in 15:11:00 urmat la scurt timp de Florin Szomyu cu care a alergat de fapt mare parte din cursa, si Marius Vasilache care a facut o cursa solitara, si care a condus chiar cursa pe o portiune de dupa baraj.

Anul 2013 aduce o usoara scadere a numarului de participanti, din cauza vremii. Prognoza s-a adeverit, a fost frig, vant in rafale si ploaie. Tot in cadrul acestei editii remarcam schimbarea traseului de maraton, inlocuirea portiunii de dus-intors in pasul Boncuta cu o portiune spectaculoasa prin cheile Vaii Stanei si coborarea pentru prima data pe noul traseu sub bariera celor 4 ore de catre Ionut Neagoe, un obisnuit al podiumului la maratonul de la Ciucas. Semimaratonul inregistreaza ca si la prima editie, dar si cea mai recenta, o egalitate intre  Gyorgy Szabolcs-Istvan si Nicusor Ionescu Madalin 02:02:20. Trebuie sa remarcam si aparitia noii stele a ultramaratonului romanesc, pe atunci inca un necunoscut pentru multa lume, care alerga cu o bereta pe cap, Robert Hajnal. Avea sa castige proba de ultramaraton in 14:45:00 si sa revina anul urmator (2014) sa-si apere titlul in fata castigatorului primei editii, Radu Milea, dar si al altor alergatori valorosi precum Daniel Stroescu, Andrei Preda, Ionut Galiteanu, castigand intr-un timp de 12:08:46. Tot in 2014 Tamas Bogya coboara pentru prima data sub 2 ore pe traseul de semimaraton, iar la maraton se consemneaza un podium ce urmeaza sa se mentina identic urmatoarea edite (2015): Viorel Palici, Silviu Balan, Ion Neagoe.
Tot in anul 2015, in proba de semimaraton au avut loc doua dueluri spectaculoase, umar-la-umar pentru ocuparea pozitiilor 1-2 intre Atanasoaie Catalin si Gyorgy Szabolcs - Istvan si 3-4 intre Munteanu Florin si  Damian Bogdan. In proba de ultramaraton castiga Daniel Stroescu si se constata o crestere a numarului de fete care se incumeta in parcurgerea distantei, fiind primul podium feminin complet cu Adriana Dancu castigatoare in 16:36:12.
Editia 2015 este importanta si ca numar de participanti, depasind pentru prima data 1000 de alergatori, iar 2016 are deja peste 1200 de inscrisi din peste 15 tari, nerabdatori sa participe la inca o editie de poveste a Ciucas X3. Vom urmari iarasi finaluri umar-la-umar? Se va cobora si mai mult timpul in cele 3 probe? Robert Hajnal se intoarce la proba de ultramaraton. Oare este posibila coborarea sub 12 ore pe ultra si un nou record?

No comments:

Post a Comment